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MEMORANDUM FOR KATHLEEN A. BUCK
General Counsel
United States Department of Defense

Re: Application of Federal Cargo Preference Act of 1904 to
Supplies Bought for the Military to Which the
Government Has Not Yet Acquired Title

This memorandum responds to your request for the views of
this Office on the question whether the Cargo Preference Act of
1904, 10 U.S.C. 2631 ("Act"), which requires transportation by
United States vessels, applies to all supplies for which the
Department of Defense has contracted, including supplies to which
it does not have title at the time of shipment. The Department
of Defense ("DOD") takes the position that the Act applies only
to supplies to which the armed forces have title, while the
Department of Transportation ("DOT") contends that the phrase
applies to all supplies which are destined by contract for the
use of armed forces, regardless of the time title is transferred.
We conclude that the Cargo Preference Act applies to all supplies
for which the armed services have contracted.

ANALYSTS

We,turn first, of course, to the language of the statute
itself. The Cargo Preference Act of 1904, 10 U.S.C. 2631
("Cargo Preference Act"), provides as follows:

Only vessels of the United States or belonging to the
United States may be used in the transportation by sea
of supplies bought for the Army, Navy, Air Force or
Marine Corps. However, if the President finds that the
freight charged hy those vessels is excessive or other-
wise unreasonable, contracts for transportaticn may be
made as otherwise provided by law. Charges made for
the transportation of those supplies by those vessels
may not be higher than the charges made for transport-
ing like goods for private persons.

1 See, e.q., Touche Ross & Co. v. Redington, 442 U.S. 560, 568

(1979); Grevhound Corp. v. Mt. Hood Stages, Inc., 437 U.S., 322,
330 (1978). _ :
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The original 1904 version of the Cargo Preference Act ap-
plied United States flag shipping requirements to "supp}ies
+ « « purchased , ., . for the use of the Army or Navy," The
1956 recodification of the United States Code substituted the
current language of the Cargo Preference Act for the 1904 termi-
nology. In particular, the recodification employed the term
"bought for" the military, rather than the phrase "purchased
pursuant to law, for the use of" the military. The statute
recodifying the Cargo Preference Act stated that "it is the
legislative purpose to restate, without substantive change, the
law replaced by [the recodification] on the effective date of
this Act." This statement reiterates the traditional under-
standing "that language revisions in codifications will not be
deemed to alter the meaning of the original statute.” Muniz v.
Hoffman, 422 U.S. 454, 467-74 (1975). In short, the language of
the 1956 recodification -- including the substitution of "bought
for" in lieu of "purchased . . . for the use of" -- must be
construed in pari materia with the original language of the 1904
Cargo Preference Act. Accordingly, in analyzing the Cargo Pref-
erence Act, this memorandum will refer in tandem to the words of
the original 1904 veision and to the phraseology employed in the
1956 recodification. The question therefore presented is wheth-
er the phrase "supplies bought for the Army, Navy, Air Force or
Marine Corps™ ("supplies purchased . . . for the use of the Army
or Navy") in the Cargo Preference Act applies to items owned by
contractors or subcontractors under DOD contracts to which the
Government does not have title at the time of shipment.

2 The 1304 Act read as follows:

That vessels of the United States, were belonging to
the United States and no others, shall be employed in
the transportation by sea of coal, provisions, fodder,
or supplies of any description, purchased pursuant to
law, for the use of the Army or Navy unless the Presi-
dent shall find that the rates of freight charges by
said vessels are excessive and unreasonable, in which
contracts shall be made under the law as it now exists:
Provided, That no greater charges be made by such
vessels for transportation of articles for the use of
the said Army and Navy than are made by such vessels
for transportations of like goods for private parties
or companies.

33 Stat, 518, 519 (1904),

3 70a stat. 640, 649(a) (1956).

For convenience of exposition, the main text will evaluate the
1956 recodification, while making parallel parenthetical refer-
ences to the corresponding terms employed in the original 1904
Version.
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As employed in the Cargo Preference Act, the term "bought
for" appears to signify supplies bought "on behalf of" the Armed
Forces, (Consistent with this interpretation, the 1904 version
of the Cargo Preference Act referged to supplies "purchased . . .
for the use of the Army or Navy". ) Significantly, there is no
indication that this Act is concerned with the status of the
legal title of supplies transported by sea for the benefit of the
Armed Forces, The Cargo Preference Act contains no limiting
language suggesting that its$ coverage extends only to supplies in
which the United States holds title at the time of shipment.
Furthermore, such a limitation is also inconsistent with the word
"for" in the Act, which is frequentli used to denote7agency in
connection with contracts for the shipment of goods. Moreover,
the Act's reference in the passive voice to "supplies bought for"
(supplies "purchased . . . for the use of" in the 1904 version)
the military implicitly recognizes that private contractors and
subcontractors serving as agents of the Government may be the
sources of the supplies, This implication -- that the Act ap-
plies to situations in which agents of the Government, rather
than the Government itself, hold title to the military supplies
in transit -- is entirely consistent with the remaining words of
the Act. Indeed, if Congress had wished to limit the reach of

5 See 36A C.J.S. 946 (1961) (equating the word "for"™ with the
term "on behalf of"),.

6 Consistent with the observation that the 1904 Act and the 1956
recodification must be read in pari materia, the term "bought" is
?quiv?lent to "purchased."™ See 5A Words and Phrases 239-240

1968 .

7 "For" is "frequently used to denote agency, and it may be
employed to mean "as agent of" or "in place of". In this sense
"for" is defined to mean "in or on behalf of; by; and represent-
ing."™ 36A C.J.S, 946 (1961) (citations omitted). For example,
in The Iristo, 43 F.Supp. 29, 33 (S.D.N.Y. 1941), port bills of
lading for cargo originating in Canada were signed "for masters
and owners™ by the charterer of a Norwegian ship. (The charterer
had entered into a contract of affreightment with the ship's
owner.,) Stating that the word "for" generally denotes an agency
(citing 26 C.J.S, 791 (1921)), the Court held that the charterer
had signed the bills as the "“agent™ of the ship's owner.

8 The Department of Defense argues that the word "bought"
("purchased™ in the 1904 version) implies a vesting of the right
to title. See Office of the General Counsel, DOD, Memorandum of
Law Concerning the Cargo Preference Act (Jan. 28, 1987) ("DOD
Memorandum"), at 3, n.2, gciting 12A C.J.S. "Buy" (1980). But
see Office of the General Counsel, DOT, Memorandum of Law Con-
cerning the Cargo Preference Act (Apr. 30, 1987), at 5, n.4
(citing sources indicating that the word "bought™ can express a
completed transaction in which title has not yet passed to the
buyer). Nonetheless, the identity of the title holder clearly
does not bear upon the application of the Cargo Preference Act.

..
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the statute to supplies already "owned" by the United States, it
could perhaps have phrased the statute to encompass supplies
"bought by" ("purchased by") tge Military Departments, Signifi-
cantly, it chose not to do so.

Moreover, the structure of the Cargo Preference Act as a
whole lends further support to the conclusion that this statute
covers supplies bought for the armed forces even though title
has not yet vested in the United States. The Act's second sen-
tence provides that "if the President finds that the freight
charged by these [American] vessels is excessive or otherwise
unreasonable, contracts for transportation may be made as other-
wise provided by law." (In the 1504 version, the second clause
within the first sentence provided that cargo preference would
apply "unless the President shall find that the rates of freight
charges by said [United States] vessels are excessive and unrea-
sonable, in which [case] contracts shall be made under the law as
it now exists",) The phrase "contracts for transportation”
("contracts" in the 1904 version) is not limited. Accordingly,
such contracts would appear to cover all supplies transported by
sea, without regard to the identity of the title holder. It
follows that the second sentence (second clause of the first
sentence in the 1904 version) of the Cargo Preference Act, like
the first sentence (first clause of the first sentence) refers to
all supplieslaransportad by sea that are bound for the Military
Departments,

B (Cont,) The Act covers supplies "bought for" ("purchased for")
the Military Departments, without regard to the legal status of
those supplies before they reach their ultimate destination,

J The Defense Department (DOD Memorandum at 4) stresses that
Congress could have applied the Cargo Preference Act .to "supplies
bought or to be bought™ for the Military Departments, had it
desired the Act to cover goods to which the Government did not
yet hold title, We do not, however, attribute any significance
to Congress’' failure to employ the phrase "or to be bought."
This phrase was unnecessary, given the fact that the reference
to supplies "bought for" ("purchased for") the Government encom-
passed all transported supplies, including supplies to which the
Government did not hold title in transit. Thus, while we agree
with DOD that Congress did not lightly choose the words of the
Cargo Preference Act, and strove to avoid ambiguity (see DOD
Memorandum at 4-5), we do not agree that the words enacted into
law by Congress apply only to those supplies in which the Gov-
ernment holds title at the time of initial shipment.

1% pop argues that the "legislative history [of the Cargo Prefer-
ence Act] clearly shows that "contracts” meant "contracts issued
by the Military Departments under their statutory procurement
authority.” See DOD Memorandum at 6, citing 38 Cong. Rec. 2598
(1904) (remarks of Senator McComas). Contrary to DOD's asser-
tions, however, Senator McComas' brief statement in no way indi-
cates that cargo preference requirements apply only to contracts

_4,.
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In sum, the language and structure of the Cargo Preference |
Act strongly support the conclusion that this statute applies to |
all supplies destined for delivery to the military. The status
of the title of such supplies at intermediate steps in the con-
tracting process is of no relevance to the scope of the statute. \
It follows that the Cargo Preference Act covers supplies pur- ——
chased under Defense Department contracts even though the Govern-
ment has not acquired title at the time of shipment.

Finally, the legislative history of the Cargo Preference Act
also supports the conclusion that the Act's cargo preference
requirements apply to all supplies purchased for the military,
including those to which the Government has not yet acquired
title.

The paramount purpose of the Cargo Preference Act was to
develop a merchant marine capable of meeting American defense
needs in times of national emergency. The House Committee on the
Merchant Marine and Fisheries, reacting to a shortage of American
Merchant ships during the Spanish-American War, stated that "[i]lf
the United States government itself supports foreign ships when
American ships might be employed, Congress must realize that a
sufficient supply of the lafier cannot be on hand when the gov-
ernment itself needs them,” That Committee observed that the
Act would "provide the Government for instant use a splendid
fleet of vessels ready for any emergency, and in addition will
tend to develop and increase the commerce and the merchant marine
of our country and continue the profitable employment of our own
citizens on the sea 3yd in the construction and repair of our °
own merchant fleet." Similarly, the Senate Committee on Com-
merce stated that the "transportation of supplies for the Army

. and Navy at remunerative rates would be a very material factor in
attracting American veéssels to this trade, and to give them the
exclusive privilege of such transportation would be a wise and
legitimate step in the direction of encouragement of our mer-

10 (Cont.) directly between the Government and a prime
contractor, and not to contracts between subcontractors operating
under government contract. Senator McComas' point was merely
that existing statutes requiring competitive bidding among
American shipowners were not interfered with by the CPa. (The
Senator stated that the CPA's only purpose was "to name the class
of vessels that are to carry the supplies pursuant to [existing]
law™. Id.) He in no way addressed the types of contractual
arrangements that might be subject to cargo preference.
Accordingly, Senator McComas' statement cannot fairly be
construed as undermining the plain meaning of the CPA's words.

11 &, Rep. No. 1893, 58th Cong., 2d Sess. at 3-4 (1904).
12 15, at s.
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chant marine."l3

A niggardly reading of section 2631 would thus not comport
with Congress' overriding purpose of managing goygrnment procure-
ment so as to maintain an ample merchant marine. Indeed, if

13 5. Rep. No. 182, 58th Cong., 2d Sess. at 3 (1904). Statements

made during the congressional debate do not indicate that the
Cargo Preference Act was to reach only certain supplies destined
for the military. As DOD points out (DOD Memorandum at 7-8),
certain Members of Congress did state that the Act would app1¥ to
"goods belonging to the government™ (38 Cong. Rec. 2408 (1904
(remarks of Senator Berry)); to "the right to carry the property
of the United States to foreign ports"™ (38 Cong. Rec. 2408 (1904)
(remarks of Senator Berry)); to "Government supplies” (38 Cong.
Rec. 2475 (1904) (remarks of Senator Hale)); to "freights of this
Government®™ (38 Cong. Rec. 2411 (1904) (remarks of Senator
Daniel)); to the "carrying of governmental supplies" (38 Cong.
Rec, 2463 (1904) (remarks of Senator Teller)); and to “"carrying
army and navy articles” (38 Cong. Rec., 2588 (1904) (remarks of
Senator Teller)). None of these quoted discussions, however,
focused on whether title to the goods should be a prerequisite
for the imposition of cargo preference requirements. Rather,

the use of such terms as “governmental supplies,®” "army and navy
articles,™ and the "property of the United States" can readily be
understood as describing the final status of the supplies in
question, after they have been received by their ultimate user,
the military. Accordingly, all of these statements logically
can be read as indicating that all goods destined for the mili-

tary -- without regard to the status of their title in tran-
sit =-- would be subject to such requirements.
14

DOD's discussion of the "legislative purpose" of the Cargo
Preference Act (see DOD Memorandum at 8-9) fails to set forth any
legislative statements that are at odds with this overriding
purpose. DOD's conclusory statement that Congress "did not
intend to extend the scope of the [Cargo Preference] statute
beyond Government-owned supplies™ (DOD Memorandum at 9) is unsup-
ported by legislative pronouncements, and ignores the fact that
the statute speaks to supplies "bought for" ("purchased for") the
Government -- not to "Government-owned supplies.” (Moreover,
even the phrase "Government-owned supplies" could be interpreted
as applying to supplies in which title eventually would be held
by, but had not yet passed to the Government,) Furthermore, even
assuming, arquendo, that the Cargo Preference Act is an
"anticompetitive"” legislative grant of privilege that should be
construed strictly against the grantee (see DOD Memorandum at
10), the plain wording of that statute prompts the conclusion
that supplies to which the Government does not hold title at the
time of shipment are covered. Finally, our construction of the
Act does not mean that cargo preference requirements would apply
(DOD Memorandum at 10) "to every shipment by every supplier or
subcontractor at any tier of every nut, bolt or scrap of raw

-
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DOD were required to use the merchant marine only when it had
obtained actual title to the goods being shipped, the Act's
purpose could be wholly eviscerated (at least insofar as trans-
portation of new supplies are concerned) by the simple expedient
of delaying the transfers of title to DOD until the time of
delivery. Accordingly, we believe that the legislative history
of the Act supports ige construction of the language of section
2631 outlined above.

CONCLUSION

For the foregoing reasons, we conclude that the phrase
"supplies bought for the Army, Navy, Air Force or Marine Corps"

4 (Cont,) material that ultimately finds its way into equipment
purchased by the Military Departments."” Under our reading of the
Act, cargo preference requirements only apply to supplies "bought’
for™ ("purchased for") the Military Departments that are clearly
identified as destined for eventual military use at the time of
shipment by sea. This rather limited category plainly does not
encompass "every shipment® along the distribution chain "of every
nut, bolt or scrap of raw mater?al that ultimately finds its way
into equipment purchased by the Military Departments.” (Indeed,
most of the multitudinous shipments described in the DOD
Memorandum presumably would not be identifiable as destined for
eventual use by the military.

15 DOD arques that previous DOD administrative interpretations of
the Act justify limiting the Act's coverage to goods to which the
United States already holds title (see DOD Memorandum at 10-11,
citing DOD procurement regulations). We need not, however, reach
this argument and consider the administrative interpretations
cited by DOD. DOD cannot through regulation override the clear
language of the Cargo Preference Act. See Escondido Mutual Water
Ce. v. La Jolla Band of Mission Indians, 466 U.S. 765 (1984) (an
agenci's statutory interpretation cannot be accepted where it
confl c}s with the clear language and legislative history of a
statute).
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I in section 2631 of the Cargo Preference Act applies to all
hk supplies for which the military has contracted, including
supplies to which it does not have title at the time of shipment.

Charles J.<;;;:Zr g

Assistant Attorney General
Office of Legal Counsel

cc: B. Wayne Vance
General Counsel
Department of Transportation



